De oorsprong van thee


De oorsprong van thee

Waar komt thee vandaan?

 

 

Thee komt oorspronkelijk uit China. Het is daar door een keizer rond 2700 voor Christus ontdekt. Theedrinken is van oudsher onderdeel van de cultuur in Azië en er bestaan dan ook verschillende legendes over hoe dit is ontstaan. In Japan werd en wordt theedrinken gezien als kunst en Japan staat dan ook bekend om de verschillende traditionele theeceremonies, zoals de minimaal vier uur durende Chaji, dat plaatsvindt in een theehuis en gebonden is aan veel regels. De thee wordt altijd in volledige stilte gedronken met minimale bewegingen, zodat de theedrinkers volledig ontspannen zijn.

Hoe thee naar Nederland kwam

 

 

Aan het begin van de zeventiende eeuw bracht een Nederlands schip voor de eerste keer kleine hoeveelheden thee mee uit Azië. De aanvoer van thee naar Europa was in die tijd beperkt, omdat reizen over zee wel tot anderhalf jaar konden duren. Thee werd een luxeproduct dat alleen toegankelijk was voor de rijken, zoals de Britse adel. We kunnen het ons nu bijna niet voorstellen, maar één pond thee kostte in die tijd negen maandlonen!


Met thee als luxeproduct ontstonden ook in Europa hele ceremonies rondom het drinken van thee. Theedrinken werd een echt ritueel en sommige mensen lieten zelfs zogeheten theekoepels plaatsen in hun tuin.


Wist je dat.. deze theekoepels nog steeds te zien zijn in sommige tuinen van villa’s aan rivier de Vecht?

Thee voor iedereen

 

 

Het verschepen van thee naar Nederland ging door en in de achttiende eeuw werden grotere hoeveelheden thee naar Nederland gebracht. Hierdoor werd thee voor meer mensen toegankelijk en was het niet langer een luxe drankje voor de rijken. Thee werd onderdeel van de Britse, en later ook van de Nederlandse cultuur. Nederlanders verkozen het zelfs boven de nationale jenever! Naarmate thee toegankelijker en betaalbaarder werd, werden ook de theekoppen breder. Thee werd een geliefd product onder de gehele bevolking


Het ontstaan van Pickwick

Hoe het begon

 

 

In 1753 begonnen Egbert Douwes en zijn vrouw het kruidenierswinkeltje ‘De Witte Os’ in het Friese dorp Joure. Sinds de opening van de winkel verkochten ze al thee. ‘De Witte Os’ was niet alleen de naam van de winkel, maar ook een merknaam voor onder andere thee. In de loop der tijd veranderde die naam naar ‘Douwe Egberts’ thee.


Wist je dat… het kruidenierswinkeltje ‘De Witte Os’ nog steeds te bezoeken is? Deze winkel is nu onderdeel van Museum Joure.

Het merk Pickwick

 

het merk Pickwick

 

Op 2 april 1937 werd de naam ‘Pickwick’ officieel geïntroduceerd. De vrouw van de toenmalige directeur van Douwe Egberts was enorm theeliefhebster. Ook was ze gek op de werken van schrijver Charles Dickens, in het bijzonder op zijn eerste roman ‘The Posthumous Papers of the Pickwick Club’. Na het lezen van dit boek stelde ze de naam Pickwick voor als de nieuwe merknaam voor D.E thee.


De associatie van thee met Engeland is al eeuwen oud. D.E wilde met de Pickwick-theelijn dit Engelse gevoel naar voren brengen. Zo werd de typerende koets uit het boek van Dickens verkozen tot hét beeldmerk van Pickwick.


Wist je dat… de postkoets nog steeds te zien is op de verpakkingen van English, Earl Grey, Ceylon en Dutch.

The Pickwick papers

 

 

The Pickwick Papers, zoals het boek ook wel wordt genoemd, was de eerste roman van Charles Dickens. Het eerste deel van The Pickwick Papers werd gepubliceerd op 30 maart 1836. Het boek gaat over Samuel Pickwick en zijn vrienden. Zij maken met de postkoets een tocht van Londen naar Rochester en beleven onderweg allerlei avonturen. 

Pickwick attributen

 

 

In 1959 hield een porseleinen theepot met bijpassend theelichtje de thee al warm, geheel in stijl. Die echte Pickwick attributen werden in de loop der jaren uitgebreid. Misschien heb je ze zelfs wel in huis. In de jaren tachtig werden verschillende Pickwick theeglazen op de markt gebracht. En in het welbekende theeblik werd losse thee verkocht. Dit theeblik staat bij veel mensen thuis nog op het dienblad of in het keukenkastje.

Pickwick door de jaren heen


Pickwick door de jaren heen

Het mêleren van thee

 

 

Het mêleren, ofwel het mengen van diverse theesoorten om tot een bepaalde theemelange te komen, is een vak apart. Tot 1927 werd dit met grote lakens gedaan. De thee werd in het laken gelegd, dat vervolgens door twee personen bij de punten werd gepakt en net zo lang werd geschud tot de verschillende bladeren waren gemengd. Rond 1927 werd hiervoor bij D.E een geavanceerde thee-mêleertrommel aangeschaft. De nieuwe trommel mêleerde wel duizend theeblaadjes per keer. Tegenwoordig wordt Pickwick thee grotendeels automatisch gemêleerd in de fabriek in Joure.

Hoe is het theezakje ontstaan?

 

 

Rond 1910, toen Pickwick nog ‘Douwe Egberts thee’ heette, had je enkel losse thee. De thee werd verkocht in puntzakjes en thuis in een theeblik bewaard. Nu vraag je je misschien af: waar komt het theezakje vandaan? Rond 1900 verzond een Amerikaanse theehandelaar theemonsters in zijden zakjes. Zijn klanten vonden deze zakjes zo handig, dat ze deze bij het zetten van thee niet verwijderden. Zo was hij de uitvinder van het theezakje. De Pickwick Tea Balls uit 1935 danken hun naam aan deze stoffen buideltjes. Na 1938 verschenen verschillende katoenen theezakjes. Vanaf 1977 tot nu zijn de theezakjes, behalve het theelabel, nauwelijks veranderd.


Vanaf de jaren tachtig ging Pickwick inspelen op de individuele voorkeuren van mensen wat betreft theesmaken. Dit had ook zijn invloed op het theedrinken. Hierdoor ontwikkelde Pickwick theezakjes speciaal voor één glas thee in plaats van voor een pot. Zo werd thee nog wel samen gedronken, maar kon iedereen zijn eigen smaak kiezen. Deze nieuwe één-kops-theezakjes sloegen direct aan! Pickwick heeft nog steeds de handige één-kops-zakjes, maar ook meer-kops-zakjes.

Pickwick nu


Pickwick nu

Pickwick in de 21e eeuw

 

 

Tegenwoordig is Pickwick niet meer weg te denken uit het theelandschap en uit de meeste keukenkastjes. Nog steeds wordt de thee authentiek gemêleerd en verpakt in Joure. Pickwick, onderdeel van JDE, beweegt altijd mee met de laatste trends. Zo is er Pickwick Ginger Goodness: krachtige gembertheeën met een intense smaak. Deze zijn allemaal 100% natuurlijk en zonder cafeïne. Pickwick blijft dus innoveren, maar vindt het belangrijk om tegelijkertijd authentiek te blijven. Zo geeft een kopje Pickwick thee altijd dat vertrouwde gevoel.

Het ontstaan van Tea Topics

 

 

In 2015 introduceerde Pickwick de Tea Topics: op elk theelabel kwam een vraag, zodat iedereen tijdens het drinken van thee even stil kan staan bij wat er echt toe doet. Tea Topics kunnen de start zijn van een bijzonder gesprek met iemand, maar je kunt de vraag ook voor jezelf beantwoorden. De vragen lokken verhalen uit. Een aantal van die echte en persoonlijke verhalen legt Pickwick sinds 2016 vast in minidocumentaires. Inmiddels heeft Pickwick zo’n 2.1 miljard vragen op theelabels gedrukt en daar komen ieder jaar weer nieuwe vragen bij.


Wist je dat… er 212 huwelijksaanzoeken zijn gedaan via een Tea Topic? Ook werd al 123 keer iemand gevraagd om getuige te zijn, werden zwangerschappen aangekondigd en liefdesverklaringen verstuurd.